2013. július 4., csütörtök

Diákjaink beszámolója az utolsó napról

Elérkezett a GeoUni 5. napja is. Bizonyára ezt a napot várta minden diák a legjobban: ekkor utaztunk a legmesszebb Szegedtől, a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) területére, Kecskemét környékére. Közben tudtuk, hogy ez az utolsó nap, amit mi, földrajzosok együtt tölthetünk.

Korán reggel, 7 órakor indultunk, és bár hosszú útnak néztünk elébe, elütöttük az időt és már a KNP Igazgatóság működési területén találtuk magunkat. Segítségünkre Balázs Réka természetvédelmi szakreferens és Kovács Sándor természetvédelmi őrkerület-vezető szolgált. Elsőként egy kilátóban leshettük meg a táj szépségeit: az ott lézengő vízi madarak sokaságát (közelebbről teleszkóppal figyelhettük meg), a Dunamenti-síkságon elterülő Böddi-szék szikes tavait és növényeit. Eztán egy hosszabb gyalogtúra következett. Az út szerintünk legizgalmasabb része egy kis szikes lefolyás átkelése volt. Mindenki levetette cipőit és mezítláb keltünk át az iszapban. Volt, aki ezután is így közlekedett, de később ajánlatos volt visszavenni a lábbeliket a szúrós növények miatt.



Megmásztuk a füves puszta legmagasabb pontját a 103 m magas, kunhalomként emlegetett Oltó-halmot.
Következő állomásunk Fülöpháza volt, ahol Pál Szabó Ferenc természetvédelmi őrkerület-vezető mutatta az utat a buckavidékek között. A Duna-Tisza közi hátság hazánk legkiterjedtebb buckavidéke, de aktívan mozgó homokfelszíneket ma csak Fülöpháza határában lehet találni.

Elindultunk felfelé,
Le is csúsztunk lefelé.
Homokbuckák tetején,
Hol uralkodik csak a szél.
Két víz köze legnagyobb középtája,
Az Ős-Duna hordalékkúpjának maradványa.
Homoki csenkesz és szalmagyopár,
Növényeket is őriz e védett táj.
A homoki árvalányhajat itt találod,
Virágzását májusban láthatod.
Hangyalesők tölcsérei a száraz homokon,
Pókok, szöcskék ugrálnak a kis fűszálakon.
Tikkasztó hőség és déli meleg,
A táskákban már a víz is meleg.
A buckákról leugrottak sokan,
Olyan volt, mint a sivatagban.




Ezek után Tiszaalpár felé vettük az irányt. Itt Bártol István természetvédelmi őrkerület-vezetőtől kaptunk segítséget. Igaz lankadt a figyelmünk, de ő kitartó volt és bevezetett minket a tiszai ártér világába. A Tisza ezen a területen, természetes módon fűződött le. Régen feltöltődésüket és mezőgazdasági hasznosításukat tekintették célnak, mára azonban természeti értékeik megóvása vált fontossá. Utolsó programunk az Árpád-kori Falurekonstrukció megtekintése volt, ahol egy időközben megsérült madarat is láthattunk.


Az elmúlt öt nap nagy élmény volt számunkra, hiszen olyan emberekkel lehettünk együtt, akiknek szívügyük a földrajz. Minden program ízelítőt adott az egyetem falain belül zajló életről és a terepi munkákról egyaránt. Minden nap tanultunk valami újat és rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk (pl. a sillabusz egyetemi jegyzetet jelent J )


Minket ért a megtiszteltetés, hogy mindenkinek megköszönjük, hogy részt vehettünk a GeoUni-n és a tartalmas programokon.


Véget ért az ötödik nap a mával,
Búcsúznak a diákok az utolsó blogírással.

Készítette: a Tömörkény István Gimnázium csapata: Dorogi Kristóf, Gyenge Kornél, Kalmár Éva, Szabó Barbara, Szalma Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése